Category Archives: Bio Velocity

kurang tidur

10 Kesan Kurang Tidur

Bila kurang/tidak cukup tidur memang akan rasa takde mood, penat, dan senang nak marah. Selain mood, kurang tidur juga akan memberi kesan kepada memory, sex life, kesihatan, rupa paras dan lain-lain lagi. Berikut 10 kesan kurang tidur Hane ambil dari artikel di webmd dan alih bahasa.

1. ACCIDENT
Contoh paling senang ialah accident jalan raya yang kerap berlaku di musim perayaan. Kerana pemandu biasanya tidak cukup tidur kerana memandu jauh, memandu at odd hours to avoid traffic jams, terlalu lama stuck in traffic jams.

Kajian menunjukkan pekerja yang kurang tidur atau tidur yang tidak berkualiti antara faktor utama accidents di tempat kerja.

2. SEMAKIN BODOH
Tidur memainkan peranan penting dalam proses pemikiran and pembelajaran manusia. Obviously, bila kurang tidur kita sukar hendak beri perhatian, tidak peka kepada keadaan sekeliling (ini juga boleh menyebabkan accident!), kacau fokus, dan ultimately impair problem solving skill kita. Bayangkan jika ini berlaku kepada orang dewasa, apatah lagi kesannya kepada kanak-kanak dan pembelajaran mereka!

Semasa tidur, sleep cycles akan mula mengumpul dan menyimpan memori manusia. Tetapi, jika kurang tidur, cycle ini akan terganggu dan tidak dapat ingat apa yang kita belajar dan alami di siang hari. OMG, this could be the reason kenapa new mommies pelupa kan? Due to lack of sleep!

3. PENYEBAB PENYAKIT KRONIK
Kebarangkalian untuk menghidap penyakit kronik berikut lebih tinggi;

  • Heart disease / Sakit Jantung
  • Heart attack / Serangan Jantung
  • Heart failure / Kegagalan fungsi jantung
  • Irregular heartbeat / Denyutan jantung tidak menentu
  • High blood pressure / Darah Tinggi
  • Stroke
  • Diabetes

90% pesakit yang mengalami masalah insomnia (sukar tidur) juga mengalami masalah kesihatan yang lain

4. MENURUNKAN NAFSU SEKS
Well, the exact words are “kills sex drive”..kill –> membunuh? So, menurunkan pun ok la kan? :p.

Sleep specialists mengatakan lelaki dan wanita yang kurang tidur didapati kurang bernafsu  dan berminat terhadap sex. Antara sebabnya adalah, kurang tenaga, mengantuk, dan stress.

Kajian lain pula mendapati, ketidakpuasan seks antara penyebab utama berlakunya kecurangan.

5. DEPRESSION / KEMURUNGAN
In 2005, In America Sleep Poll, mereka yang didapati mengalami kemurungan (depression or anxiety) dilaporkan tidur kurang dari 6 jam sehari!

6. NAMPAK LEBIH TUA
Oh no..!!! Biasanya jika musim kurang tidur e.g. tengah kejar deadlines, kita akan experience muka pucat dan panda eyes. Tapi, jika kurang tidur yang berterusan, boleh menyebabkan kulit kusam, fine lines dan lebam bawah mata..*cries*

Bila kurang tidur, badan akan mengeluarkan lebih banyak stress hormones kortisol. Kortisol yang berlebihan boleh BREAK DOWN SKIN COLLAGEN *gasp*

7. PELUPA
Pelupa ini kalau benda kecil-kecil ok lagi. Tapi takut akan terlupa tutup suis, terlupa tutup gas masak, terlupa tutup paip air, terlupa gear kereta tak neutral lagi…yang semua pun boleh membahayakan kesihatan dan nyawa ye.

ATTENTION new mommies (again) hehe, so here more scientific explanation selain “urat putus” kalau husband “tanya kenapa asyik lupa je ni?”..:)

In 2009, American and French researchers determined that brain events called “sharp wave ripples” are responsible for consolidating memory. The ripples also transfer learned information from the hippocampus to the neocortex of the brain, where long-term memories are stored. Sharp wave ripples occur mostly during the deepest levels of sleep.

8. BERTAMBAH BERAT BADAN
ohh Nooo..!!! Kurang tidur menyebabkan kita lebih cepat lapar + lebih berselera makan *gasp* 2004 study found, mereka yang tidur kurang dari 6 jam sehari adalah 30% lebih besar kemungkinan untuk menjadi OBESE..!

9. MENINGKATKAN RISIKO KEMATIAN
In Whitehall II Study published in 2007, researchers mendapati pekerja yang tidur 5 – 7 jam, atau kurang dari 5 jam sehari, DOUBLE risiko kematian mereka (dari pelbagai penyakit/sebab). Kurang tidur DOUBLE risiko kematian dari penyakit kardivaskular.

10. IMPAIRS JUDGEMENT, ESPECIALLY ABOUT SLEEP
Kurang tidur akan memberi kesan bagaimana kita menganalisa sesuatu perkara. Ini akan menyebabkan kita membuat keputusan yang kurang bijak.

Zaman sekarang kadang-kadang sukar hendak mendapatkan waktu tidur yang secukupnya. Kadang-kadang bukan sebab tiada masa tetapi kerana sukar tidur. Jika ada pun, “jiwa kacau” dengan masalah kerja, masalah kewangan etc etc.

Antara KEISTIMEWAAN Bio Velocity Sleep Mate,

- Menstabilkan emosi dan menghilangkan tekanan

- Mengurangkan kesan negatif radiasi elektromagnetik

Testimoni: Tidur lebih nyenyak tanpa sakit badan (Sharing by Pn Intan Diana)
 
Alhamdulillah…Gembira bila mak n abah semakin suka dgn pelapik tilam ni..abah cakap dh lama dia tidak merasa tido senyenyak sekarang..selalunya setiap malam akan terjaga sbb sakit badan lah..nyamuk lah..etc…tapi skrg abah dan mak dpt merasa tido yg sgt berkualiti..TQ Allah kerana memberikan aku rezeki utk menghadiahkan BV Sleep Mate nie..tak sabar nk dpt utk diri sendiri punya coz stok yg sgt limited so dpt beli 1 jer dulu… 
 
Friends i suggest u alls dptkan sleep mate nie especially kita yg berkerjaya..hanya tido yg berkualiti dpt menghilangkan stress kita…believe me u will not disappointed…
wake upBestkan dapat tidur nyenyak dan selesa macam gambar di atas. Segala masalah kurang tidur / tidur tidak berkualiti dari No 1 sampai No 10, semua pun beres..::::)))))
Yes, BV Sleep Mate macam goreng pisang panas. Anda mungkin perlu booking dahulu untuk mendapatkan satu set. Dapatkan satu BV Sleep Mate untuk diri sendiri dan hadiah yang sesuai untuk orang tua kita juga.
DAPATKAN SEGERA!!!!
Hane Hassan
0196210521
hanehas@gmail.com
Special untuk blog reader, email “BV BEST PRICE” untuk mendapatkan harga introduction..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...